Atlestam, Gunnel
Myclub toppbild text
Här visas nyheter.
Här visas nyheter.
Md fo rf2 liten

"En mycket välskriven och fin skildring av Esters liv; också en levande skildring av samhällets förändring, de livsvillkor som rådde. Tillsammans med den snygga layouten, en liten pärla."
"Den har berört och rört mig, men verkligen också berikat mig. Du har lyckats fånga ett livsöde med sådan omsorg och transparens"
"Alla som är intresserade av göteborgshistoria bör läsa denna utmärkta bok!"

Citaten är exempel på kommentarer från läsare av Gunnel Atlestams femte bok: Konstnär, maka, mor - berättelsen om Ester Elvira Nilsson. Den utkom senhösten 2019, epidemin, på det egna förlaget Tropsa.

Gunnel Atlestam, bosatt i Göteborg men uppväxt i Motala, är i grunden journalist. Parallellt med arbetet som redaktör och sedan frilans har hon skrivit de fyra tidigare böckerna. Vitt skilda ämnen som alla bygger på fakta. Hennes specialitet är att genom intervjuer och "grävande" presentera viktiga fakta på ett lättsamt och intressant sätt.

År 2015 kom Ekobyboken, frihetsdrömmar, skaparglädje och vägar till ett hållbart samhälle ut på Votums förlag. Boken är ett samarbete mellan sex journalister och en fotograf.

År 2013 Kom den första boken ut på det då nystartade egna förlaget. Läckert - en illustrerad resa med minnen, favoritrecept och fakta. Illustrationerna står Anna Birgitta Tisell för.

År 2011 gav förlaget Tre Böcker ut Gunnel Atlestam och Lykke Backers handbok Borgerlig begravning- att planera, genomföra och förrätta.

År 1996 kom boken Arbete, bröd, fred - historien om 8 mars, Internationella kvinnodagen, klasskamp och kvinnokamp ut. Den gavs ut av Svenska kvinnors vänsterförbund samt Föreningen kvinnokultur.

Md omsl
Md omslagsept2  kopia
Berättelsen om Ester Elvira Nillson är kvinno-, samhälls, konst- och göteborgshistoria i ett.

"Valands konstskola T. Bjurström sa: Det är synd att inte ni ska få helt ägna er åt måleriet, ni som har så stora naturliga anlag och ett enastående färgsinne."
Vad kunde livet blivit? Och vad blev det?
Men jag är väldigt tacksam för mina båda söner!
Jag måste tro på Gud för att orka med verkligheten i tillvaron."
Citat från Ester Elvira Nilssons tummade lilla röda anteckningsbok med guldkanter. Nedtecknat strax före hennes död.

När jag långt efter Ester Elvira Nilssons bortgång hittade dessa rader väcktes min nyfikenhet. Vem var farmor? Varför blev det som det blev? Jag började söka efter händelser i hennes liv och influenser från samhället runtomkring, som kan ha påverkat "vad det blev".Även om boken bygger på fakta har jag, för att skapa en levande berättelse, lagt till detaljer som inte är orimliga men kanske inte helt stämmer överens med sanningen. Ester lämnade efter sig väldigt få privata anteckningar, men däremot många konstverk som berättar om hennes liv och utveckling som konstnär.

Mer om Ester Elvira Nilsson hittar du på https://skbl.se/sv/artikel/EsterElviraNilsson. Mer om boken och andra böcker av Gunnel Atlestam finns på www.atlestam.se Här hittar du också information om var du kan köpa böckerna d.v.s i all nätbokhandlare och flera bokhandlar i Göteborg förutom direkt från författaren.
Gunnel Atlestam, journalist och författare och Anna Birgitta Tisell, konstnär, träffades första gången 1964 i realskolan i Motala. Sedan dess har de följt varandra. Att experimentera i köket och nyfikenhet på andra kulturer är ett gemensamt intresse.

Här bjuder de in att följa med på en resa fylld med recept, minnen och en hel del fakta som du inte visste att du behövde …

Gunnel Atlestam har rest och berättat, Anna Birgitta Tisell har illustrerat utifrån text och egna upplevelser.

Läsaren får följa med till barndomens somrar i Finland, till England där den stora kärleken fanns, till Mauritius som nästan blivit ett extra hemland samt till ett litet strandhugg i Kuba och träff med Fidel Castro, innan resan landar i Östergötland, Sverige.

Några kommentarer från oberoende läsare:
"Toppentrevlig och lärorik läsning"
"Lättförståeliga recept och illustrationer som får högsta betyg"
" Jag tycker om illustrationerna och greppet i texten är lätt och inbjudande"
"Läckert är de facto läcker"

Kontakta föreningen

info@egenutgivarna.se

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub