Inka Persson har publicerats med noveller, dikter, artiklar och berättelser från resor i olika tidskrifter samt i novellantologi. Hennes romanserie VIOLATRILOGIN gavs ut under åren 2016 - 2018 på GIRAFF förlag. Hennes senaste roman UTSTRAFFAD, där handlingen utspelar sig primärt i skolans värld, kommer ut 12 augusti 2021. Berättelsen rör sig i gränslandet mellan fiktion och verklighet. Historia, fantasi och subjektivitet har vävts samman till autofiktion. "Mycket kan ske på en skola utan aktivt och engagerat ledarskap. När katten är borta dansar råttorna på bordet … Personligheter krockar, relationer utmanas, kamratskap sätts på prov, konflikter urartar och kränkningar kväver de utsattas självkänsla."
Om Inkas skrivande kan sägas att det präglas av hennes liv som kvinna – "av min kamp som kvinna, ända från uppväxten till idag", säger hon.Parallellt med romanskrivandet arbetar Inka på en samling dikter som återspeglar upplevelser i hennes liv, såväl i Ystad som annorstädes i världen. VÄLKOMMEN att läsa mer på Giraffs Hemsida. Inka är medlem i Författarcentrum, Litteraturrundan, Hallands författarsällskap och föreningen Arbetarskrivare. Hon publicerar också texter och bilder på bloggen Inka Skribent.
Inka Persson växte upp i Halmstad och bodde under 60- och 70-talen i Göteborg, Kungsbacka och Lund. Efter utbildning vid Lunds Universitet och Musikhögskolan i Malmö arbetade hon under åren 1979 – 2014 som lärare i svenska, musik, drama och samhällskunskap och var samtidigt aktiv som skribent, musiker och poet. Sedan 2015 bor och verkar hon i Ystad. VÄLKOMMEN på besök i Skrivarlyan
Foto: Julia Persson, Tapper Geist AB
UTSTRAFFAD - en roman i gränslandet mellan fiktion och verklighet där historia, fantasi och subjektivitet har vävts samman till autofiktion.
Boken utges på GIRAFF förlag 12 augusti 2021 ISBN 978-91-983111-3-6
Elli tror att hon har hittat drömarbetsplatsen – en liten resursskola som ska ta sig an elever mellan 10 och 16 år, som har "straffat ut sig" i sin tidigare skola. I stället för positivt teamwork möter hon ett kallt och cyniskt arbetsklimat. Ett par av lärarna använder förtryckarmetoder och härskartekniker och övriga lärare i skolan har steg för steg anpassat sig till "den dolda läroplan" som råder i huset.
Eleverna märker att de får respekt av sin nya lärare och vänder sig allt oftare till henne med sina frågor och förtroenden, till de två dominanta lärarnas förtret. Elli försöker inrikta sig på att slå hål på de informella ledarnas arbetsmetoder och argument och medan hon kämpar för att bli accepterad av kollegorna hamnar hon i ett limbo mellan dem och eleverna och får allt svårare att hävda sig i arbetet.
Historien berättas ur tre olika perspektiv. Läsaren får följa hur onda planer smids bakom Ellis rygg; planer med avsikt att göra henne illa omtyckt av eleverna och att på den vägen kanske lyckas "tvinga" bort henne från skolan. Ellis självkänsla börjar vackla – gör hon rätt, är hon konstig, är hon överkänslig, har hon svårt att samarbeta … ?
"I lärarutbildningen läste de om att ett eget rum – en plats där man inte kan bli mobbad – kan vara livsviktigt för den som är utsatt. Aldrig tänkte hon då att det skulle kunna gälla henne. Men här står hon nu igen, i toalettrummet uppe på andra våningen. Där finns den enda som möter hennes blick ... Det är som om spegeln är den enda som ser henne på riktigt. Hon måste ta sig i akt. Den negativa kritiken från andra blir till slut en röst i ens inre och man krymper sig själv. De ska inte få se henne gråta, ingen ska kunna ana att hennes tro på den egna förmågan har börjat krackelera. Nästa gång de ger sig på henne ska hon stå kvar, rak och beslutsam och möta sin egen rädsla."
VIOLATRILOGIN Parkarbetaren Viola Björk är en frimodig, uthållig, vanlig kvinna som längtar efter ett inte fullt så vanligt liv. Hon och hennes stora röda katt Sigurd bor i ett litet hus på landet i södra Sverige. Nu är hon 55 år och singel. Ensamheten börjar skava och hon ger sig ut på ett vågat och äventyrligt sökande efter närhet och kärlek. Vi följer henne under ett par år av 2010-talet, då hon också tittar bakåt i livet, på sin uppväxt och på sin mammas historia, för att förstå sig själv ... En vänskap mellan den barnlösa Viola och grannflickorna Kina 16 och Gisela 10 år växer sig allt starkare.
Violatrilogin är en berättelse om att våga bryta upp, trots att man har blivit bränd flera gånger, om vilsevägar och om att hitta rätt igen. Det är en berättelse att känna igen sig i, som rymmer både humor och spänning, glädje, oro och sorg.
Böckerna är utgivna på GIRAFF förlag i Ystad år 2016 - 2018
info@egenutgivarna.se