Atle Bjarnestam, Eva
Myclub toppbild text

Välkommen på årsmöte 7 september

2 aug, 2023
Egenutgivarnas årsmöte 2023 äger rum torsdagen den 7 september klockan 19.30. Alla medlemmar hälsas varmt välkomna! Läs mer

Eva Atle Bjarnestam

Född i Trollhättan och en riktig Boomer. Bytte liv på 1990-talet efter att ha arbetat som bibliotekarie och kulturchef m.m. och startade Drängahuset med min man Ulf med byggnadsvård och antikt. Som antikhandlare måste man kunna sin stilhistoria. Mitt intresse för formgivning och design ledde till att jag började skriva. Bor numera i morföräldrahemmet i Prässebo.

"Stilen är tidevarvets och folkets formskrift. Om man kan tyda den, så kan man få tingen att tala." Rudolf Broby-Johansen, ur Vardagskonst – världskonst.

Den var den boken som väckte mitt intresse för stilhistoria och design. Det är härligt att våga vara en nörd och göra det man brinner för! Att skriva böcker och göra videor om design och stilhistoria!

Vi kan se tidens stil i allt från palats till småprylar! Från Mesopotamien till postmodernismen. Att spåra form och design tillbaka i tiden blir som en spännande deckare.

Hur man byggde hus, inredde och klädde sig, säger mycket mer än kungarnas och krigens historia.

Det ger överblick och sammanhang. Hur vi lever och har levt speglar sig i föremålen runt omkring oss.De formade 1900-talet : design a–ö, 2005

1500 svenska och utländska formgivare och designers, företag, föreningar, grupper, som format 1900-talet inom konsthantverk och konstindustri, mode och industridesign.


IKEA design och identitet, 2009, 2013

Ikea är retro, nostalgi och nutid på samma gång. Vad och vilka låg bakom? Det var en upplevelse att utforska Ikeas arkiv och träffa alla människor – inklusive Ingvar Kamprad själv.


Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år, 2019

Stilarna är bra krokar att hänga upp historien på för att röra sig fram och tillbaka i tiden. De varvas med utvikningar om hemmens utveckling, populärkultur, om skönheten, om livsstil och konsumtion.


På Drängahusets hemsida stilspaning.se och på Youtube kan du gå en snabbkurs i stilhistoria, form och design.

Kontakta föreningen

info@egenutgivarna.se

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub