Schönbeck, Gerhard
Myclub toppbild text
Sk rmavbild 2021 07 23 kl. 11.52.33
Utgiven i juni 2021.

Baksidestext

Mannen som försvann

är inte en detektivroman utan i stället en mycket spännande historia om sökandet efter en sjöman som försvann i havets djup i mitten av 1800-talet. Författaren har tagit sin utgångspunkt i en liten akvarell som han haft i sin ägo i många år. Konstnären som målat akvarellen visar sig vara just denne sjöman, Fredrik Hippolyte von Schantz, som dessutom var en anfader till författaren.

I boken får vi följa den minutiöst detaljerade och högintressanta forskningen dels efter tavlans motiv, dels efter Fredrik von Schantz eget livsöde. Under flera års sökande efter fakta genom kontakter med arkiv, museer och privatpersoner och intensiva studier på internet leder författaren oss gradvis fram till en bild både av vad tavlan egentligen visar och av von Schantz liv sjöss. Vi får mycket detaljerade beskrivningar av hans tid till sjöss, vilka fartyg han seglade på och vilka hamnar han besökte ända fram till den ödesdigra dagen i november 1864 då han spårlöst försvann över bord utanför Godahoppsudden.

Detta är en bok som måste vara aktuell för alla som är det minsta intresserade av släktforskning, sjöfart, akvarellmåleri, stockholmiana eller det dagliga livet på 1800-talet. Ja, här finns fängslande och underhållande läsning som håller läsaren på sträckbänken ända in till de sista sidorna!

RECENSIONER OCH OMDÖMEN


Recension ur

Länspumpen, Nr 3/2021; medlemsorgan för "Länspumpen Sjöfartshistorisk Förening" i Göteborg:

Denna bok är resultatet av ett synnerligen gediget forskningsarbete som har sin upprinnelse i en liten detaljerad akvarell som författaren och hans förfäder haft i sin ägo under många år.

Tavlan som troligen är målad i mitten av 1800-talet, är inte mycket större än ett kreditkort, men mycket detaljerad och motivet är en vy över delar av Stockholm. Det är sjömannen Fredrik Hippolyte von Schantz som är konstnären, och han visar sig dessutom vara en avlägsen släkting till författaren.

Gerhard Schönbeck har lagt ned en oerhört detaljerad och ihärdig forskning i sökandet, dels efter tavlans motiv och dels efter huvudpersonen Fredrik Hippolyte von Schantz levnadsöde. Att döma av bokens titel kan man tro att det är en detektivroman, men det är det inte, utan i stället flera års sökande efter huvudpersonens liv ända fram till en novemberdag 1864 då han spårlöst försvann från sitt fartyg utanför Godahoppsudden. Efter forskning i arkiv och i museer, samtal med privatpersoner och forskare samt ihärdiga studier på internet har författaren successivt avslöjat såväl vad tavlan föreställer som en bild av konstnärens/sjömannens liv.

Boken omfattar 250 längre och kortare avsnitt, flera inte mer en halv respektive en sida. Här får läsaren både rese- och omvärldsskildringar, presentation av de olika fartygen som huvudpersonen seglat i och intressanta förklaringar av begrepp som dyker upp under berättelsens gång, allt ifrån maritima termer till begrepp som daguerrotypi, apologistskolor eller corioliseffekten.

Det är en i högsta grad varierande läsning som är både fängslande och underhållande och som ger läsaren fördjupade kunskaper både om Stockholms 1800-talstopografi och om handelssjöfarten under samma århundrade. Mängder av fina illustrationer gör boken ytterligare läsvärd.
Lennart Bornmalm, ordförande i Länspumpen Sjöfartshistorisk Förening och huvudredaktör för Länspumpen.


Recension ur

Båtologen. No. 4/2021; medlemsorgan för Klubb Maritim (Svensk Sjöfartshistorisk Förening):

Rubriken kan kanske låta som ytterligare en deckarroman, men underrubriken pekar på att det är något mycket mer spännande. Gerhard är sedan många år medlem i Klubb Maritim och har ett gediget kunnande om både sjöfart och gamla tiders historia. Utgångspunkten är en miniatyrtavla, som finns på bokens framsida, i formatet 9,1 × 5,0 cm, vilken föreställer ett marint landskap med segelfartyg liggande för ankar i en hamnplats. Boken handlar till stor del om hur Gerhard genom åren har försökt få reda på när tavlan tillkom, vem som målat den, var den utspelas.


Bara att läsa Gerhards bemödanden om att datera och placera tavlan är intressant läsning och med hjälp av bl.a. SSHM kommer han fram till att bilden är från Stockholm, där konstnären har stått på Kastellholmen och blickat österut. Ön till vänster är Skeppsholmen, där den inbyggda kranen står.Men vem hade målat tavlan? Den kallades ofta "Morfars lilla tavla". Morfar hette Wilhelm von Schantz och avled 1954. Men med hjälp av lupp kunde man tyda konstnärssignaturen till F.H. von Schantz. I Svenskt Konstnärslexikon hittade Gerhard följande uppgifter: Schantz, Fredrik Hippolite von, f. 1829 död 1865 genom olyckshändelse utanför Godahoppsudden. Kofferdikapten, målare. Så nu kunde det spännande sökandet efter denne sjökapten sätta igång.

Vid sin bortgång var von Schantz styrman på skeppet L.A. Bång av Gefle. Gerhard har plockat fram otroligt mycken information om fartyget och genom kopior från olika källor, som visas i boken, får vi verkligen en levande skildring av sjömanslivet under 1800-talets mitt. Med detta sagt hoppas jag att många läsares nyfikenhet är väckt. Boken är späckad med data, som av tekniska skäl har måst förminskas, men i gengäld medföljer ett förstoringsglas i boken, som gör det lättare att se det finstilta. Ett utomordentligt initiativ!

Boken är tryckt i endast 400 exemplar, så skynda dig att skaffa den! Kontakta Gerhard på epost gerhard@schonbeck.eu

Tomas Johannesson, redaktör och ansvarig utgivare av tidskriften Båtologen





Ett urval av omdömen:

Vilket fantastiskt praktverk och mer än ett heltidsarbete och en verklig passion måste ligga bakom resultatet. Författaren kan verkligen känna sig nöjd med det här projektet.
Pensionär, f.d. bibliotekarie, Norrköping


Författaren berättar inte bara vad han kommit fram till i sina efterforskningar utan också om hur arbetet gått till. Ett idogt sökande i arkiv, både på nätet och på plats i arkiv – sjöhistoriska och andra – i Sverige och utomlands. Brevkontakter med förfrågningar runt om i världen och så ett detaljerat granskande av gamla kartor och målningar och många fotografier för att utröna vad det är man ser på akvarellen, var konstnären stått när han fångat motivet, kanske först genom att teckna av det och sedan gå hem och plocka fram akvarellfärgerna.

För mig som är intresserad av gamla tider – och inte minst gamla tiders Stockholm – är det fascinerande läsning, verkligen. Och sedan tycker jag att det är häftigt när någon s.a.s. "grottar ner sig" i något riktigt litet (akvarellen) som sedan blir till något mycket större och vidare – kunskaper om 1800-talets Stockholm, om hur människor levde då, om fartygshistoria, sjömanskläder, handel över haven med segelfartyg m.m. Och om författarens avlägsne släkting Fredrik Hippolyte von Schantz, i boken kallad FH, och om hans korta liv.
Gabrielle Roland Waldén, författare och bloggare, Stockholm


… dels att få ta del av detta enastående arbete. Författaren har från ett litet objekt byggt upp en historia av klass. Jag lyfter på hatten för hans ingångsperspektiv och för hela genomförandet av bokprojektet. Han kan verkligen vara stolt över sin insats. En ros även till mannen bakom bokens layout.
Släktforskare och pensionär, farmaceut och fil.dr i pedagogik, Linköping


Jag har lest gjennom nesten hele boken. Den er som en kriminalroman der hendelsene avsløres underveis. En flott og opennende bok. Som arkivar i en god del år syntes jeg at forfatteren vektlegging på arkiver og arkivkilder var veldig bra. Mange bruker arkiv, men her har han virkelig gjort det tydelig hvor opplysningene kommer fra. Lykke til med blogg og eventuelle nye oppdagelser.
F.d. kommunarkivarie, Kongsberg, Norge


Utan tvekan ett av de mest fantastiska och originella bokverk jag någonsin stött på. Att med utgångspunkt från denna lilla akvarell ha förmåga att berätta en så vindlande och spännande historia är avundsvärt.

Boken är inte bara stundtals mycket spännande, då vi får följa jakten på de olika gåtornas lösningar. Den är också mycket bildande, då författaren för oss med till och beskriver platser och händelser, som vi tidigare saknat djupare kunskap om.
Tidigare redaktör för tidskriften Kulturvärden, organ för SFV Statens fastighetsverk, Stockholm

Md gxs foto egenutgivarna
Gerhard Schönbeck

Presentation av författaren

Gerhard Schönbeck föddes 1943 i Skåne. Efter en fil.kand i samhällsvetenskapliga ämnen i Lund och en civilekonomexamen påbörjades en lång karriär inom internationell återförsäkring med stationering i Stockholm, New York och London. Senare pensionerade han sig i Falsterbo, där barndomens somrar tillbringats och där han som ung träffat sin blivande hustru. Deras två barn och fyra barnbarn är idag bosatta i Täby.

Först efter pensioneringen tog han av en slump upp skrivandet. Endast en bok har det blivit och han vill därför ogärna kalla sig författare. Hans verk har tagit mer än tio år att forska fram och blivit en diger och rikt illustrerad lunta.

Som intresseområden kan nämnas golf, mat och dryck, resor, politik samt litteratur av allehanda slag.

Författaren är på långt håll släkt med bokens huvudperson, vilket framgår av släktträdet nedan. Mamman var nämligen född von Schantz. Men med morfaderns död 1951 dog den dåtida huvudgrenen av ätten ut, då hon förutom att vara kvinna också varit ensambarn (se bokens sida 446).

Boken heter "Mannen som försvann" och är på mer än 500 sidor, med över 700 illustrationer. Ett exklusivt verk omfattande genrerna handelssjöfart på 1800-talet, miniatyrmåleri, genealogi och stockholmiana.

Efter bokens utgivning har flera läsare hört av sig för att få kunskap om hur den fortsatta forskningen gestaltat sig. Har den faktiska dödsorsaken kunnat fastställas? Har ytterligare konstverk ur FH:s hand kunnat spåras? För detta ändamål har en interaktiv blogg etableras under webbadress https://hippolytes.blog

ISBN: 978-91-639-8296-5.
Pris 470 kronor inkl porto och moms via Swish 0703 440 836; Ange din adress och "Egenutgivarna".

Adress: Klostergränd 6, 239 41 Falsterbo.
Mobil: 070-344 0836.
ePost: gerhard@schonbeck.eu
Blogg: https://hippolytes.blog

Huvudperson 1:

Fredrik Hippolyte von Schantz (1829–1864). Kofferdikapten och akvarellist.

Huvudperson 2:

Hans märkliga miniatyrakvarell "En skärgårdsidyll", från 1851.


Kompletterande skrift:

Särtryck om bostäderna på Beckholmen under 1800-talet, i skriften "Beckholmen – Djurgårdens inte helt okända ö".

ISBN: 978-91-527-4207-5.
Pris 170 kronor inkl inrikes porto och moms via Swish 0703 440 836; Ange din adress och "Egenutgivarna".

Beställning av boken:

Distributör: Båtdokgruppen AB, www.batdok.com

Kontakt

Gerhard Schönbeck

Adress: Klostergränd 6,
239 41 Falsterbo

Mobil: 070-344 0836
ePost: gerhard@schonbeck.eu

Blogg: https://hippolytes.blog

Kontakta föreningen

info@egenutgivarna.se

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub